Salut fa 5.000 trucades per seguir 250 casos positius

Salut fa 5.000 trucades per seguir 250 casos positius

Imprimir

Catalunya supera ja els 6,3 milions de dosis contra la COVID-19, mig any després d'haver-ne posat la primera. La secretària de

Salut Pública, Carmen Cabezas, ha repassat aquest dilluns l’actualitat sobre la COVID-19 a Catalunya. En una atenció telemàtica a mitjans, la màxima responsable de Salut Pública ha avançat que ja, just mig any després de posar la primera vacuna a Catalunya, s’ha arribat a la xifra de 6,3 milions de dosis administrades. De fet, la vacuna ja s’ha injectat, almenys una vegada, en 4 milions de persones, segons les xifres parcials de Salut, el que per a Cabezas posa de manifest “una gran satisfacció” pel desenvolupament de la campanya. “Cada vegada que parlem amb els i les professionals que les estan administrant, ens expliquen la satisfacció que suposa fer-ho, per a ells i per a les persones vacunades. I quan veiem com ha baixat el nombre d’afectats i d’ingressos, això dona un gran relleu a la campanya. S’han assolit xifres molt altes gràcies a l’esforç de tothom”, ha emfatitzat.

Cabezas, però, també ha recalcat la importància que les persones contagiades aquests darrers dies en brots originats en viatges de final de curs d’estudiants mantinguin les mesures de prevenció i de control, respectin les quarantenes i informin de forma complerta si són contactades pels serveis de vigilància epidemiològica. “Tot plegat servirà per a un seguiment més acurat d’aquestes incidències”, ha dit Cabezas abans d’actualitzar-ne les xifres.

En aquest sentit, l'Agència de Salut Pública de Catalunya i l'Agència de Salut Pública de Barcelona estan estudiant brots relacionats amb viatges de final de curs a l’illa de Mallorca entre l’11 i el 20 de juny amb joves estudiants diagnosticats de SARS-CoV-2. En total s’han identificat 132 casos positius, 70 dels quals corresponen a Barcelona ciutat, 54 a la Regió sanitària Catalunya Central i 8 casos positius a altres territoris. 

Pel que fa als contactes estrets n’hi ha un total de 560, dels quals 204 són a Barcelona ciutat, 310 a la Regió Sanitària Catalunya Central, i 46 a altres territoris. Aquesta reducció de contactes estrets és pel fet que alguns han esdevinguts positius.

Sobre els brots relacionats amb viatges a Menorca, hi ha 69 casos positius a Barcelona ciutat i 262 contactes estrets i 7 casos positius a la Regió Sanitària Barcelona - Àmbit Metropolità Nord – Maresme i 30 contactes estrets.

A Tenerife s’han detectat un total de 34 casos positius i 287 contactes estrets

El nombre total de casos i de contactes estrets relacionats posa de manifest l’elevada activitat de seguiment i investigació que han assumit aquests dies els serveis de vigilància. De fet, només entre dissabte i diumenge s’han hagut de fer unes 4.800 trucades, que han comportat realitzar 2.145 proves diagnòstiques. Cabezas, però, ha descartat que aquests brots estiguin relacionats amb la reobertura dels locals d’oci nocturn. “Es tracta de brots concrets, de persones concretes, en espais concrets”, ha reblat abans de demanar “no estigmatitzar els joves”, perquè la majoria dels quals segueix les recomanacions.

Cabezas també ha posat en valor el ritme de vacunació assolit aquest cap de setmana, amb 64.000 dosis injectades dissabte i 50.000 diumenge. “Queda molta gent per vacunar i volem anar a ràpid i de forma ordenada. Avui hem obert la franja de 30 a 34, però no renunciem a obrir, en breu, altres franges o a fer determinades estratègies comunitàries de vacunació a punts concrets del territori”, ha avançat Cabezas, per qui l’augment de la incidència observada en les darreres setmanes –especialment a partir del 16 de juny- es concentra en les edats encara no vacunades, sobretot menors de 29 anys. No obstant, això no està repercutint assistencialment, en tant que els augments d’ingressos es deuen a les fluctuacions habituals del cap de setmana. De fet, ara hi ha ingressades a les UCI un total de 131 persones, una de les xifres més baixes de les darreres setmanes.

Per últim, la secretària de Salut Pública ha subratllat que qui porti els seus infants a una activitat de lleure d’estiu ha d’estar tranquil. “L’any passat l’activitat de lleure d’estiu va ser una activitat extraordinàriament segura. Vam tenir xifres d’incidència que van ser 6 vegades inferiors a les que es tenien en aquells moments al conjunt de Catalunya”, ha afegit Cabezas tot defensant els beneficis dels casals, “molt positius per a la salut emocional dels nois i les noies” i on estan pautades tota la sèrie d’actuacions que es fan per prevenció i protecció com ja es va fer l’any passat.

Fuente: Govern de Catalunya