El Govern demana corresponsabilitat a la ciutadania

El Govern demana corresponsabilitat a la ciutadania

Imprimir

Vergés fa un crit d’alerta davant la situació de lleuger creixement de la pandèmia i remarca la complicitat i

predisposició del món local

El conseller Sàmper apel·la a la corresponsabilitat entre l’administració i la ciutadania a les portes de la segona fase de Setmana Santa

La consellera de salut, Alba Vergés, ha fet “un crit d’alerta” davant la situació que ens trobem a les portes dels dies festius de Setmana Santa. Vergés ha explicat que “la corba ha tornat a pujar”, però que encara “hi som a temps a frenar una quarta onada pronunciada”.

En aquesta línia, la conselleria de Salut s’ha reunit aquests dies amb el món local per tal de treballar plegats i frenar aquest creixement de manera conjunta. Sectors com l’hostaleria, el comerç, la restauració, el turisme o l’esportiu “s’han implicat i han mostrat la voluntat de col·laborar intensament” per potenciar la prevenció, clau per millorar els indicadors.  

Aquesta “coresponsabilitat” que ha apel·lat Vergés coincideix amb uns índexs de vacunació més intensos. A hores d’ara “el 45% dels majors de 80 anys ja estan vacunats” i així es continuarà fent respectant els criteris de població de risc i d’edat. Aquest dimarts es va batre el rècord de vacunes, en un sol dia se’n van posar 60.000, una realitat que és possible gràcies a l’estratègia de vacunació marcada i a l’esforç de tots els professionals de la salut.

Per la seva banda, el secretari general del Departament de Salut, Marc Ramentol, ha remarcat que “estem entrant en una nova etapa de creixement epidèmic” i això s’està notant al sistema català de salut amb els primers efectes com “l’augment de consultes Covid a l’atenció primària o el manteniment de l’alt nivell de tensió a les unitats de crítics”. La cooperació territorial entre centres, el reforç de l’estratègia de vacunació o la insistència amb el rastreig són algunes de les estratègies que des de “Salut estem reforçant” per fer-hi front. Ramentol també ha insistit que aquestes accions són primordials, però que el més imprescindible és la complicitat de la ciutadania aquests dies i la coresponsabilitat de tots els sectors.

roda premsa

El conseller d’Interior, Miquel Sàmper, ha apel·lat a la “corresponsabilitat entre l’administració i la ciutadania, tal i com s’està produint ja des de fa molt temps segons evidencien les dades de les intervencions fetes per part dels Mossos d’Esquadra durant els darrers caps setmana”.  

En aquest sentit, i a les portes de la segona fase de la Setmana Santa, Sàmper ha posat de relleu que “en aquest moment existeix la mobilitat però està limitada a la interacció només entre la nostra bombolla de convivència”. “No és tan important on fem les coses sinó què fem i amb qui ho fem”, ha expressat.

Pel que fa a la mobilitat, el conseller ha informat que la segona fase de Setmana Santa s’inicia demà 1 d’abril, a les 15 hores, i finalitza el Dilluns de Pasqua, 5 d’abril, a les 22 hores i que des del Servei Català de Trànsit hi ha una previsió de mobilitat de sortida de l’àrea metropolitana de Barcelona, entre les 15.00 hores de dijous 1 d’abril i les 15.00 hores de divendres, d’entre 331.700 i 377.000 vehicles. Pel que fa a la tornada, l’operació retorn d’aquesta Setmana Santa tindrà lloc des de les 12 hores del diumenge 4 d’abril fins a les 22 hores de Dilluns de Pasqua dia 5. S’estima que retornin a Barcelona i a la seva àrea metropolitana entre 514.800 vehicles i 585.000. Segons ha dit Sàmper, “són càlculs aproximats perquè hi ha mesures com el confinament nocturn, el confinament a nivell de comunitat autònoma, les mesures com el teletreball o els horaris de la restauració que fan que siguin diferents a d’altres anys”. 

Els horaris que poden ser més conflictius durant l’operació sortida d’aquesta segona fase són el dijous 1 d’abril de les 14 a les 21 hores, divendres 2 d’abril de les 10 a 16 hores, diumenge 4 d’abril de les 12 a 15 hores i de 17 a 22 hores, i el dilluns 5 d’abril de les 12 a les 22 hores. 

Pel que fa a Mossos d’Esquadra, el conseller ha explicat que “hi haurà presència d’agents de trànsit a les carreteres vetllant perquè l’operació sortida i retorn es pugui fer amb les màximes garanties de seguretat”. En concret, s’establiran tant en les vies de màxima mobilitat, com en vies secundàries i allà on es preveu més circulació, un total de 1.070 controls amb la participació de 1.428 efectius de trànsit. Es faran 259 controls d’alcoholèmia i drogues, 198 controls de seguretat passiva, 132 controls de PREMOT, referent a motocicletes, 219 controls de distraccions, 150 controls de velocitat, 112 controls de transport.

Pel que fa al resum de la mobilitat registrada en la primera fase del dispositiu de Setmana Santa, el conseller ha explicat que “la previsió que s’ha acomplert ha estat la de mínims i a la banda baixa”. Així, en l’operació sortida del divendres 26 a dissabte 27 van sortir 414.437 vehicles, un 6% menys per sota de la previsió mínima que era de 440.000 Vehicles, i un 17% menys respecte la Setmana Santa de 2019. En l’operació retorn del diumenge 28, des de migdia fins la nit van tornar 226.440 vehicles, un 3% per sobre de la previsió mínima que era de 220.000 vehicles i un 7% menys respecte el 2019.

Pel que fa a l’operació sortida, el titular d’Interior ha posat en valor que “se situa en el valor més baix de tota la sèrie històrica dels darrers anys i també molt per sota del 2010, any amb la mateixa configuració de dates”. “Això és degut, en part, a que alguns desplaçaments de sortida ja  es van avançar el dijous 25”, ha dit. 

El diumenge del matí fins migdia es va registrar un augment del trànsit de sortida de Barcelona que va superar els valors pre-pandèmia indicant l’aparició de viatges d’oci curts, és a dir, d’anada i tornada el mateix dia. Quant al retorn del diumenge, va ser un retorn normal compensat en part pels viatges que havien sortit el mateix diumenge al matí.

Per la seva banda, el comissari dels Mossos d'Esquadra, Joan Carles Molinero, ha  explicat que des dels Mossos d'Esquadra “incidirem durant aquests dies de festa  en controls de mobilitat destinats a evitar la conducció sota els efectes de l'alcohol i drogues i l'excés de la velocitat”. En total, es realitzaran 1.070 controls que es desplegaran en les vies ràpides i les carreteres secundàries. “La prioritat és evitar accidents al nostre país”, ha informat el portaveu del Cos.

Molinero també ha anunciat que es continuarà duent a terme el patrullatge preventiu als parcs naturals, amb efectius de Protecció Civil i agents de Policies Locals per evitar aglomeracions i garantir el manteniment de les actuals mesures establertes en aquests paratges.

El comissari ha informat que els Mossos d'Esquadra i les Policies Locals han denunciat el darrer cap de setmana  1.837 persones, 335 actes més que el cap de setmana anterior i ha manifestat que “continua el degoteig de persones que incompleixen les normatives de restricció”. “En aquest sentit, detectem festes no autoritzades i per això demanem el màxim respecte a evitar aglomeracions de persones en cases, hotels o espais públics”, ha afegit.

Fuente: Govern de Catalunya