Nou rècord de trasplantaments d'òrgans a Catalunya amb 1.346 intervencions el 2022

Nou rècord de trasplantaments d'òrgans a Catalunya

Imprimir
  1. El conseller de Salut ha destacat la “nova fita històrica dels trasplantaments d’òrgans, amb un 27% més que l’any 2021; uns resultats que indiquen la qualitat de sistema i ens posicionen com a país capdavanter”
  2. Catalunya també ha assolit un nou rècord de trasplantaments pediàtrics amb 61 trasplantaments i un nou rècord de donació de teixits amb 1.749 persones que n’han donat després de morir
  3. 178 persones han donat en vida un ronyó, un nou màxim històric

El conseller de Salut, Manel Balcells, i el director de l’Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT), Jaume Tort, han presentat aquest matí en roda de premsa el balanç de resultats de l’activitat de donació i trasplantaments de l’any 2022, acompanyats de la directora de Programes de Donació i Trasplantaments de l’Hospital Vall d’Hebron, la doctora Teresa Pont; de la metgessa adjunt del Servei de Nefrologia i coordinadora de trasplantament de donant viu de l'Hospital de Bellvitge, Anna Manonelles; la uròloga i cap de secció de trasplantament renal de l’Hospital Clínic, la doctora Mireia Musquera, i Francisco Caballero, trasplantat de ronyó.

Manel Balcells ha anunciat que l’any 2022 s’han fet “1.346 trasplantaments d’òrgans als hospitals catalans, un sensacional 27% més que el 2021, que representen un nou rècord d’activitat a Catalunya” i això ha estat possible “gràcies a la solidaritat dels donants i de les seves famílies que han fet un regal de vida i esperança a les persones trasplantades”. El conseller també ha destacat “la feina dels professionals i dels hospitals catalans que, una vegada més, han contribuït a l’assoliment d’aquests resultats excel·lents”. Uns resultats, que ha destacat, “indiquen la qualitat del sistema i ens posicionen com a país capdavanter, la qual cosa ens n’orgulleix perquè això salva vides i permet millorar la qualitat de vida de moltes persones”. Balcells també ha subratllat que “uns altres elements claus d’aquests resultats són la innovació constant i el procés organitzatiu que permeten fer aquests trasplantaments i assolir aquestes fites”.

Aquest volum d’activitat dels centres catalans, amb una mitjana de 3,7 trasplantaments al dia, ha permès aconseguir, possiblement, la taxa de trasplantaments més alta del món amb 173 trasplantaments per milió de població (pmp).

Per tipus d’òrgan, l’augment dels trasplantaments el 2022 ha estat contundent i generalitzat, menys en el cas dels cardíacs, que s’han mantingut estables (54). Així, van augmentar els renals (27,7%), els hepàtics (30,1%), els pulmonars (25,9%) i els pancreàtics (32,0%).

Trasplantaments

2022

2021

Diferència

Renals

949

743

27,7%

Hepàtics

203

156

30,1%

Cardíacs

54

54

0,0%

Pulmonars

107

85

25,9%

Pancreàtics

33

25

32,0%

Total

1.346

1.063

26,6%

“El 2022 representa un nou rècord en trasplantaments renals superant de llarg la barrera de les 900 intervencions (949) i amb dos equips per sobre de les 200, l’Hospital de Bellvitge (224) i l’Hospital Clínic (223), per primera vegada a l'Estat espanyol, cosa que explica per si sol el nivell dels programes que tenim a Catalunya”, explica Jaume Tort, director de l’OCATT.

“Els trasplantaments renals l’any 2022 a Catalunya han superat totes les expectatives gràcies a la conjunció de factors com una societat generosa i amb valors que faciliten la donació, una bona organització i estructura sanitària, tenir l’accés al trasplantament com a objectiu compartit per tots els equips de nefrologia del territori i disposar d’uns professionals competents i innovadors que escolten els pacients”, ha comentat Anna Manonelles, metgessa adjunt del Servei de Nefrologia i coordinadora de trasplantament de donant viu de l'Hospital de Bellvitge.

Deu d’aquests trasplantaments renals, es van poder dur a terme gràcies al programa de trasplantament renal de donant viu creuat, una alternativa creada per donar resposta a parelles donant-receptor incompatibles.

Per centres, l’Hospital Vall d’Hebron ha liderat amb 363 intervencions el rànquing de centres amb més trasplantaments efectuats. Vall d’Hebron és l’únic centre a Catalunya que compta amb programes de trasplantament d’adults (3) i d’infants (4). L’han seguit l’Hospital Clínic amb 339 trasplantaments, el centre amb més activitat en adults, i l’Hospital de Bellvitge amb 295.

El 2022 també ha tingut un nou rècord en trasplantaments pediàtrics amb 61 intervencions: 24 de ronyó, 24 de fetge, 9 de cor i 4 de pulmó. Hepàtics i cardíacs suposen també un màxim d’activitat. “Equips i OCATT han estat sempre alineats per considerar el trasplantament pediàtric com una prioritat i reduir al màxim el temps d’espera dels infants que necessiten un trasplantament. Una prova d’això és la consolidació de l’split en trasplantament hepàtic, una tècnica que permet realitzar dos trasplantaments, normalment a un infant i a un adult, amb un sol fetge”, ha apuntat Tort.

La llista d’espera per a trasplantaments d’òrgans s’ha reduït fins a situar-se en 1.192 persones. En concret, el 31 de desembre de 2022 constaven 1.043 persones esperant un ronyó, 42 un fetge, 44 un cor, 45 un o dos pulmons i 18 un pàncrees. D’aquests 1.192, 18 són pediàtrics (3, 1, 12, 2 i 0, respectivament).

Durant la roda de premsa també ha intervingut la uròloga i cap de Secció de Trasplantament Renal de l’Hospital Clínic, la doctora Mireia Musquera, qui ha destacat que “aquesta gran activitat que hem tingut ha anat lligada a un increment de la complexitat i ha estat possible gràcies al gran treball en equip”.

Les donacions augmenten

Els 357 donants cadàver reals del 2022 suposen un increment del 24,0% respecte del 2021 i el segon millor any de la història. Amb aquesta xifra, la taxa de donació a Catalunya se situa en 45,8 donants pmp, 9 punts per sobre de l’any passat i només 3 per sota de l’històric 2019.

Per tipus de donant, els de mort encefàlica (cerebral) pugen un 1,2% (164 vs. 162) mentre que els de mort en asistòlia (cardíaca) augmenten un espectacular 53,2% (193 vs. 126).

Donants cadàver

2022

2021

Diferència

Mort encefàlica

164

162

1,2%

Mort en asistòlia

193

126

53,2%

Total

357

288

24,0%

El percentatge de negatives familiars a la donació (negatives a la donació respecte al total d’entrevistes familiars efectuades) s’ha reduït fins al 17,7% el 2022 o, el que és el mateix, 8 de cada 10 famílies han donat el consentiment a la donació d’òrgans del seu familiar en condicions reals. La negativa prèvia del possible donant o de la família d’aquest, sense cap més raó, han estat els motius esgrimits per les famílies en el 81% dels casos que s’ha negat la donació.

El 2022, la donació en vida bat un nou rècord amb 178 donants vius, tots de ronyó, amb un increment del 22,8% respecte del 2021. Els donants vius renals gestionats als hospitals catalans representen més del 50% del total de l’Estat.

D’altra banda i com l’any anterior, no s’ha dut a terme cap trasplantament hepàtic de donant viu, ja que els pacients pediàtrics en llista d’espera, principals candidats d’aquesta modalitat de trasplantament, es trasplanten mitjançant la tècnica de l’split hepàtic.

Per hospitals, l’Hospital Clínic, amb 64 donants cadàver i 54 donants vius, ha estat el centre amb més donants. L’han seguit l’Hospital de Bellvitge, amb 61 i 46, i l’Hospital Vall d’Hebron, amb 50 i 28, respectivament. Dels no ‘trasplantadors’, l’Hospital Josep Trueta de Girona ha estat, amb 24, el centre amb més donants cadàver detectats. Aquests tipus d’hospitals són els responsables del 28,3% dels donants cadàver a Catalunya l’any 2022.

Donació posterior a la prestació de l’ajuda per morir

Quinze persones han donat els seus òrgans després de demanar la prestació de l’ajuda per morir (PRAM). Gràcies a la seva generositat s’han pogut dur a terme 56 trasplantaments.

“Hem de tenir molt clar que donació i eutanàsia segueixen processos independents i que la donació es planteja en un segon moment, un cop la PRAM ha estat sol·licitada per la persona i aprovada pel Comitè de Garanties, mai abans”, ha explicat la doctora Teresa Pont, directora de Programes de Donació i Trasplantaments de l’Hospital Vall d’Hebron. “Després, si la persona vol ser donant, el procediment varia i s’adapta ja que, per exemple, la persona ha de morir a un hospital, en lloc de fer-ho a casa”.

“Aquests donants ens traslladen que la vida els hi ha donat molt males cartes i esperen poder donar-ne de millor a altres persones” ha assenyalat Pont, qui ha afegit que “la nostra experiència amb les famílies ha estat sempre positiva, però més que mai, la sensibilitat, la informació i l’entesa entre malalt, família i equip assistencial és indispensable”.

Finalment, Francisco Caballero, trasplantat de ronyó, ha agraït als donants “el gest altruista que permet que moltes persones puguin seguir vivint”.

Més teixits i cèl·lules

Uns 15.929 pacients s’han beneficiat, l’any 2022, dels teixits distribuïts pel Banc de Sang i Teixits (BST) de Catalunya, obtinguts prèviament gràcies a la donació cadavèrica. El BST va gestionar l’any passat 1.749 donants de Catalunya (14,8% més respecte del 2021), dels quals es van aconseguir 2.665 teixits, un 14,5% més. En total, es van obtenir 1.717 còrnies, 280 peces de teixit cardiovascular, van haver 343 donants de teixit musculoesquelètic i 325 de pell.

“L’any 2022, establim un nou rècord en donació de teixits”, ha apuntat Tort. “Tot i aquests bons resultats, però, seguim necessitant augmentar encara més la donació i per això posem en marxa noves accions amb la col·laboració de l’atenció primària i de les funeràries”.

A més, l’any 2022 s’han incorporat 5.628 nous donants de medul·la òssia al Registre de Donants de Medul·la Òssia (REDMO), fet que suposa arribar als 71.651 donants voluntaris enregistrats, fins a 31 de desembre de 2022.

Pel que fa al trasplantament de progenitors hemopoètics, l’any 2022 s’han efectuat 610 procediments, activitat que suposa un nou màxim històric. D’aquests, 350 van ser autogènics (58%), 137 al·logènics familiars (22%) i 120, un 20%, al·logènics no-familiars.

Sense donants no hi ha trasplantaments

L’OCATT i el Sistema de Salut de Catalunya volen destacar la generositat i la solidaritat dels donants i de les seves famílies que, gràcies al seu gest altruista, han fet un regal de vida i d’esperança a moltes persones que ho esperaven. Igualment, reconeixen la feina i el compromís de tots els professionals sanitaris i no sanitaris vinculats al procés de donació i trasplantament que han contribuït a l’assoliment d’uns resultats excel·lents a Catalunya. I recorden que fer-se donant és tan senzill com decidir la teva voluntat de ser donant i compartir-la amb els teus familiars i amics.