Cal un retorn complet del servei de ginecologia

Cal un retorn complet del servei de ginecologia

Imprimir
L'alcaldessa de Sant Joan Despí, Belén García, ha reiterat al Departament de Salut que cal un retorn complet del servei de ginecologia a Sant Joan Despí, amb el mateix servei professional que hi havia abans que la Generalitat el retallés i derivés a les dones de Sant Joan Despí a visitar-se a una altra ciutat.  
 
Els darrers mesos, l'alcaldessa ha mantingut nombrosos contactes amb el Departament de Salut per reclamar que es resolguin els dèficits de l'atenció primària a la ciutat, en especial la desaparició del servei de ginecologia als centres d'atenció primària de Sant Joan Despí.
 
La darrera reunió de l'alcaldessa Belén García ha estat amb la secretària d'Atenció Sanitària i Participació del Departament de Salut, Meritxell Budó; amb l'adjunt a la secretaria d’Atenció Sanitària i Participació, Roc Badiella; amb la gerent de l'Àmbit Metropolità Sud, Gemma Valeta, i amb la directora del Sector Sanitari del Baix Llobregat Centre-Fontsanta, Lourdes Garcia.
 
Prèviament a la retallada del servei, Sant Joan Despí disposava de dos professionals de ginecologia, que atenien als dos CAP de la ciutat, i d'un servei professional de llevadores. Durant més d'un any, la Generalitat va suprimir la ginecologia a Sant Joan Despí i va derivar les dones santjoanenques a visitar-se a Cornellà de Llobregat, una situació que l'Ajuntament ha denunciat reiteradament.
 
En la darrera trobada, els responsables del Departament de Salut van informar que hores d'ara hi ha un equip de llevadores a Sant Joan Despí i dos matins de visita d'un professional de ginecologia al CAP Verdaguer, i que les dones santjoanenques hauran de seguir anant a Cornellà per a gran part dels serveis que requereixen.
 
L'alcaldessa de Sant Joan Despí ha lamentat l'actitud del Departament de Salut i la seva negativa a restablir el servei complet de ginecologia a la ciutat. "Abans teníem dos professionals de ginecologia a jornada completa i ara només dos matins amb un professional. Això no és recuperar el servei ni tenir-lo cobert, és una retallada. I el problema no se solventa amb un equip de llevadores, perquè les necessitats d'atenció de ginecologia i de salut sexual de les dones van molt més enllà de la part reproductiva", ha explicat l'alcaldessa. 
 
Belén García ha manifestat que "Sant Joan Despí, amb 34.000 habitants, necessita tenir un servei complet de ginecologia com el que tenia, tant al CAP Verdaguer com al CAP Les Planes. Si no, acabarem perdent la part preventiva de l'atenció ginecològica i continuarà creixent la llista d'espera, que ara ja és llarga".
 
Més dèficits de l'atenció primària

En la reunió amb la secretària d'Atenció Sanitària i Participació del Departament de Salut, Meritxell Budó, i altres responsables del sector sanitari, l'alcaldessa va traslladar també la necessitat de millorar l'atenció pediàtrica, l'atenció psicològica i l'atenció telefònica als centres d'atenció primària de Sant Joan Despí. 

A més, Belén García va posar de manifest la necessitat d'una nova planificació de l'atenció sanitària, donat l'augment de la demanda de serveis de salut i donat el creixement demogràfic de Sant Joan Despí.
 
Fuente: Ajuntament de Sant Joan Despí