Màxim de 10 persones, toc de queda i tanca l'oci nocturn

Màxim de 10 persones, toc de queda i tanca l'oci nocturn

Imprimir

El Govern ha decidit aquest vespre aplicar noves mesures per frenar el creixement de la pandèmia que avança sense fre a Catalunya, impulsada per la variant òmicron. La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha afirmat que “més enllà d’incrementar les terceres dosis s’imposen noves restriccions. És necessari, urgent i imprescindible reduir la mobilitat i la interacció entre persones que no són grup bombolla”.

Amb aquest objectiu, l’Executiu català proposa limitar les trobades a un màxim de 10 persones, implementar novament el toc de queda ( de la 1 de la nit fins a les 6 de la matinada), tancar l’oci nocturn i reduir els aforaments al 50% a l’interior dels establiments de restauració, i al 70% en el cas del comerç, gimnasos i cultura.

El Govern presentarà la resolució amb aquest paquet de mesures al Tribunal Superior de Justícia perquè les validi i, per tant, puguin entrar en vigor a partir de la nit de dijous que ve a divendres. L’Executiu català preveu que la resolució tingui una vigència de 15 dies, i sigui revisada un cop complert aquest termini de temps.

Plaja, després de reconèixer que el Govern és conscient de l’impacte que generen sempre les limitacions, ha afirmat que “els experts ho deixen clar, si no es prenen mesures amb caràcter urgent, l’impacte de la pandèmia serà molt pitjor que tots els impactes econòmics, socials o emocionals que aquestes mesures sabem que poden provocar”.

Plaja ha explicat que des del Govern es recomana el teletreball “i així es farà en l’àmbit de la funció pública però sempre que sigui possible s’ha de fer també en l’àmbit privat”. Encara en el camp econòmic, la portaveu també ha anunciat que el Govern ja treballa en organitzar línies de suport per a tots els sectors afectats. Plaja ha manifestat que “més que mai és imprescindible que arribin els recursos del Fons Covid”.

Per la seva banda, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha explicat que aquestes mesures tenen l’objectiu de reduir la interacció i la mobilitat, “perquè és la manera amb què es transmet el virus”. Ha assegurat que són “mesures necessàries” després de constatar que en la darrera setmana el nombre de contagis a Catalunya s’ha doblat. “Hem crescut un 100% aquesta setmana”, ha alertat el conseller, amb la previsió, ha afegit, que en les properes hores es pugui superar el rècord diari de contagis de tota la pandèmia (que fins ara s’havia assolit el mes de juliol passat, amb 10.000 contagis diaris).

Argimon ha vinculat aquest creixement de contagis a la presència de la variant òmicron. “És més contagiosa i escapa més a les vacunes. Falta encara per saber si és més greu o menys greu: tot apunta que serà més lleu. Però si es transmet molt fàcilment, té molta facilitat per saturar els nostres serveis sanitaris: i això ho hem de preservar”, ha ressaltat el conseller. Tal i com ha afegit, el sistema sanitari ha de poder continuar atenent covid-19 però també tota la resta de patologies.

El conseller ha insistit en la necessitat de prioritzar la dosi addicional de la vacuna contra la covid-19 per reforçar la immunitat. “Si donem aquesta dosi de reforç, s’incrementa molt la protecció contra la malaltia greu”. Ha recordat que hi ha moltes cites disponibles per poder demanar.

El Govern de la Generalitat ha aprovat, en el marc del Procicat, una nova tongada de mesures per a contenir l’expansió de la COVID-19 a Catalunya, que fa dies que està a l’alça a causa, en part, al creixement de la variant òmicron del virus. Les mesures estan contemplades en una resolució que serà enviada demà dimecres al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, per tal que, si s’aprova, puguin entrar en vigor a partir d’aquest divendres, 24 de desembre -mitjanit de dijous a divendres- i que tindrien una vigència de 14 dies.

Aquestes mesures tenen l’objectiu de reduir la interacció i la mobilitat de la ciutadania. Per això, es demanarà la restricció de la mobilitat nocturna d’1h a 6h als municipis de més de 10.000 habitants amb una  incidència acumulada a 7 dies superior als 250 casos per cada 100.000 habitants.

Es limiten al màxim les bombolles en l’àmbit privat i que el número absolut no superi les 10 persones, tant a l’interior com a l’exterior i tant en l’àmbit privat com en l’àmbit públic. De fet, sempre que sigui possible, cal evitar espais amb aglomeracions, especialment si són espais tancats.

Pel que fa als aforaments de les empreses de serveis i comerç minorista, el tindran limitat al 70%, mentre que la capacitat màxima del servei en zones interiors dels establiments de restauració serà del 50%. A l’interior i a l’exterior de bars i restaurants, el màxim de persones per taula serà de deu i caldrà garantir la distància d’1,5 metres entre taules. Es recorda que, mentre no es consumeix, s’ha de dur posada la mascareta.

L’aforament del públic serà del 70% en el cas dels esdeveniments esportius professionals, així com també activitats esportives no professionals o federades en espais interiors. En el cas de curses i activitats exteriors, la sortida serà esglaonada per mantenir la distància i caldrà dur la mascareta sempre que no s’estigui fent l’activitat. L’aforament també serà del 70% en instal·lacions i equipaments esportius tancats (gimnasos, sales esportives i d’activitat física...).

A les sales de concerts només es permet fer esdeveniments amb públic i assegut al 70%, i es tanquen els locals d’oci nocturn. Per la seva banda, es limita al 50% l’aforament per a activitats a l’interior dels locals d’apostes, bingos, salons recreatius i de jocs.

En cinemes, teatres, auditoris, circs de carpa i espais similars, l’aforament serà del 70%. Es prohibeix el consum ’aliments i begudes a les sales d’exposició o espectacles, i es reforça la ventilació. El 70% d’aforament també s’aplica a biblioteques, arxius, museus, sales d’exposicions, monuments i altres centres culturals, parcs d’atraccions i equipaments cívics.

El 70% d’aforament, d’altra banda, s’aplicarà en espais tancats a sales de vetlla, enterraments, cerimònies fúnebres, actes i serveis religiosos i altres cerimònies, tot garantint la distància de seguretat i una ventilació adequada.

Entre les recomanacions també destaquen la celebració telemàtica de congressos, trobades, reunions de negocis, conferències, seminaris i altres esdeveniments professionals. També en acadèmies, autoescoles i altres centres d’ensenyament no reglat, excepte les classes pràctiques, que poden impartir-se de forma presencial si es manté la distancia, la higiene i la resta de mesures de prevenció.

Per últim, tots els establiments oberts al públic podran estar oberts com a màxim fins a la 1 de la matinada, excepte els establiments de serveis essencials.

A més, el teletreball s’instaura com a prioritari en l’Administració de la Generalitat i es recomana fermament en l’àmbit laboral privat; si no és possible, però, en feines que requereixin l’activitat presencial s’ha de garantir que es compleixin les mesures de prevenció -distància física, ús correcte de la mascareta, higiene de mans i ventilació adequada- i evitar reunions per menjar i/o beure en l’entorn laboral. També cal afavorir torns i entrades esglaonades del públic en àmbits laborals en què es realitzi atenció directa al públic.

Pel que fa a la mobilitat general, es recomana evitar viatjar en hores punta, excepte per realitzar activitats essencials, com anar a la feina o a activitats educatives. De fet, el lleure educatiu es manté, tot extremant i garantint els plans sectorials. Es mantindrà la freqüència d’horaris en el transport públic al 100%, encara que es produeixi una disminució de la demanda, per garantir una ocupació tan baixa com sigui possible.

El Govern insisteix en la necessitat de seguir mantenint les mesures bàsiques de prevenció davant de la COVID-19, com ara fer un ús correcte de la mascareta, mantenir la distància sempre que sigui possible i aplicar les mesures higièniques i de ventilació.

Fuente: Govern de Catalunya