L'informe epidemiològic considerat dels més complets a Europa

L'informe epidemiològic considerat dels ...

Imprimir
  • El document aporta les dades de vigilància epidemiològica més actualitzades en relació al VIH, les infeccions de transmissió sexual (ITS) i, per primer any, l’hepatitis C, a Catalunya.
  • L’informe confirma el patró epidemiològic descendent del VIH dels darrers anys i la disminució dels diagnòstics tardans.
  • Es confirma, en canvi, un augment de les ITS, sobretot de la sífilis i la gonorrea. Entre els joves, la infecció més freqüent continua sent la clamídia.

El Centre d'Estudis Epidemiològics sobre les Infeccions de Transmissió Sexual i Sida de Catalunya (CEEISCAT), òrgan tècnic del Departament de Salut adscrit al Programa de Prevenció, Control i Atenció al VIH, ITS i Hepatitis Víriques (PCAVIHV), acaba de publicar l’informe SIVES 2020. Aquest document tècnic, publicat des de 1995 de manera periòdica, permet disposar de les dades de vigilància epidemiològica i monitoratge i avaluació més actualitzades en relació al VIH, les infeccions de transmissió sexual i les hepatitis víriques, per tal de dissenyar polítiques que permetin millorar les mesures de prevenció i control d’aquestes infeccions, tenint en compte la perspectiva de gènere. L’informe SIVES ha estat considerat, en diverses ocasions, com un dels més complets del continent, segons diferents agències internacionals europees.

L’informe evidencia que s’estan produint millores importants en alguns indicadors de l’epidèmia del VIH a Catalunya, com és el cas del diagnòstic tardà, que en els darrers 10 anys manté una tendència descendent (del 64% el 2002 fins al 44% el 2019), a causa de la millora en les estratègies de diagnòstic precoç, com son el testatge de base comunitària o l’auto-mostreig. La majoria de noves infeccions (un 60%), segons el mateix document, corresponen a homes que tenen sexes amb altres homes.

En aquesta línia, l’informe també posa de manifest que Catalunya ha assolit els objectius 90-90-90 marcats per Nacions Unides per al 2020, en el camí cap a l'eliminació del VIH: que el 90% de les persones infectades pel VIH ho sàpiguen, el 90% estiguin en tractament i el 90% tinguin la càrrega viral indetectable, i que està en bona posició per assolir els objectius del 95- 95- 95 marcats pel 2025.

Una gran novetat de l’informe 2020 és la inclusió d’indicadors de qualitat de vida de les persones que viuen amb el VIH a Catalunya. El SIVES recull les principals dades del projecte Vive+ que identifica, entre altres aspectes, que el 9,7% de les persones que viuen amb el VIH presenten símptomes de depressió moderada o greu. Tal i com destaca el director del CEEISCAT, el doctor Jordi Casabona, “Vive+ ens ha permès fer una radiografia de la qualitat de vida d’aquestes persones per tal d’adequar l’aproximació clínica en els propers anys. L’estudi ens ha permès constatar que hi ha necessitats clarament diferenciades en funció d’aspectes sociodemogràfics: les dones i les persones transgènere expressen tenir una pitjor qualitat de vida que els homes. En la mateixa línia, les persones menors de 39 anys presenten una pitjor salut mental, mentre que els majors de 60 anys presenten una pitjor salut física”.

D’altra banda, l’informe destaca l’augment de les ITS en els darrers anys. Els casos de sífilis i gonorrea han augmentat un 34,8% i un 31,7% respectivament entre 2009 i 2019. Aquest augment és especialment significatiu entre els homes que tenen sexe amb homes, que són el grup més afectat, tot contribuint amb un 44% del total de casos de sífilis i un 70% dels de gonorrea. Un 40% d’aquests darrers cassos estaven coinfectats amb el VIH. Entre els joves, la infecció més freqüent continua sent la clamídia, amb una prevalença en menors de 25 anys del 9,1%.

A banda dels continguts habituals en anteriors SIVES, el d’enguany destaca per la incorporació d’un capítol monogràfic sobre el virus de l’Hepatitis C (VHC), tot responent així a les tres àrees del PCAVIHV, dades sobre la qualitat de vida en persones que viuen amb el VIH a Catalunya, així com una actualització de la cascada de serveis pel VIH, una eina suggerida per les agències internacionals per estimar i monitorar l’accés al diagnòstic i al tractament d’aquestes infeccions a Catalunya que permet també la comparació amb altres països.

Un informe amb més de 25 anys d’existència i avalat internacionalment

L’informe SIVES 2020 s’ha presentat avui a la 4a jornada anual del CEEISCAT, que enguany s’ha dedicat a la sindèmia VIH-SARS-CoV-2, tot posant el focus en l’impacte en les poblacions clau i vulnerables a Catalunya. A la jornada hi ha participat el director del PCAVIHV, Joan Colom; el director del CEEISCAT i director del SIVES 2020, Jordi Casabona; i la directora de la Divisió de Control del VIH, ITS, Hepatitis Víriques i Tuberculosis del ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social, Julia del Amo.

L’any 2020 el CEEISCAT va commemorar els seus primers 25 anys d’existència, al llarg dels quals s’ha vist reconeguda la seva tasca en nombroses ocasions per part dels principals organismes del sector sanitari. El CEEISCAT va introduir les enquestes bioconductuals en poblacions sentinella a l’estat i que, malgrat les dificultats inicials, van permetre recollir dades de manera repetida per a aprofundir en el coneixement de les poblacions vulnerables. De la mateixa manera, també es va introduir el cribratge de base comunitària, sent la xarxa catalana DEVO, creada al 1994, l’origen de l’actual xarxa europea de centres comunitaris COBATEST, que coordina el CEEISCAT.

Tal com diu el director del PCAVIHV, Joan Colom, “l'existència del CEEISCAT durant 25 anys  ha permès que Catalunya sigui una de les poques regions europees que, a través del SIVES, pot contribuir en la majoria d’indicadors de la Declaració de Dublín i que pot construir la Cascada de Serveis, dues eines imprescindibles per monitorar l’accés al diagnòstic i al tractament del VIH i, en general, la resposta institucional a l’epidèmia”.

Tota aquesta actuació es recull en el Pla d’acció enfront del VIH i altres ITS 2021-2030, aprovat fa mig mes per la Comissió Interdepartamental de la Sida a Catalunya, on el monitoratge és un quatre eixos vertebradors, a més de la prevenció, l’atenció i l’entorn comunitari. El Pla, emmarcat en el Programa de prevenció, control i atenció al VIH, les ITS i les hepatitis víriques (PCAVIHV), té l’objectiu de facilitar la implementació de mesures per reduir la incidència de la infecció pel VIH i altres ITS, facilitar l’accés precoç al tractament i millorar la qualitat de vida de les persones infectades, així com reduir l’estigmatització associada a aquestes infeccions.

Fuente: Govern de Catalunya