L'economia catalana és forta, resilient i sòlids

L'economia catalana és forta, resilient i sòlids

Imprimir

El conseller d’Economia i Hisenda de la Generalitat de Catalunya, Jaume Giró, ha destacat aquesta tarda al Parlament que “l’economia catalana és forta, resilient i amb uns fonaments molt sòlids per encarar el futur”, i ha negat que existeixi una “decadència de Catalunya” per referir-se a la gestió dels darrers deu anys de govern de la Generalitat. En resposta a una interpel·lació al Govern sobre l’evolució de l’economia, Giró ha detallat les xifres que apuntalen aquest bon ritme de l’economia catalana i els passos endavant en creació d’ocupació, d’empreses, i reducció de desigualtats.

El responsable de les finances catalanes ha fonamentat amb dades els seus arguments: ha assenyalat que el percentatge d’empreses amb seu a Catalunya sobre el total de l’estat es manté estable al voltant del 19%, entre 2011 i 2020; que les exportacions es recuperen amb un creixement entre gener i agost del 25,7%; que Catalunya ha passat d’una taxa de més del 22,5% de persones sense feina el 2013, a una taxa del 10,9%; que al final del segon trimestre, la demanda interna a Catalunya ha crescut un 20,5% interanual; que l’increment intertrimestral del PIB ha estat del 3,9%; i que l’any vinent ja s’assoliran uns nivells de PIB equivalents als de 2019.

Així, Giró ha destacat que “les dades ens diuen que entre el 2011 i el 2020 el percentatge d’empreses amb seu social a Catalunya, sobre el total de l’Estat, no ha canviat substancialment. No hi ha cap sagnia. De manera sostinguda, al voltant del 19% de les societats mercantils estan radicades a Catalunya. I aquesta proporció es manté exactament igual també pel que fa a les empreses de nova creació”, perquè gairebé una de cada cinc societats creades a l’estat entre gener i setembre d’enguany, es troben a Catalunya.

D’altra banda, Giró ha indicat que “les exportacions s’estan recuperant, amb un creixement entre gener i agost del 25,7% cent, més de tres punts i mig per damunt del creixement del conjunt de l’Estat”. I sobre el mercat de treball, ha assegurat que “des del punt més àlgid del 2013, Catalunya ha passat d’una taxa de més del 22,5% de persones sense feina, a una taxa del 10,9 per cent”.

Segons Jaume Giró, “al final del segon trimestre, la demanda interna a Catalunya ha crescut un 20,5% interanual, empesa pel fort impuls del consum de les llars, d’un 27,2%, i per la formació bruta de capital, que s’ha incrementat en un 19,1%”. Aquesta reactivació s’ha produït tenint en compte que “ a les llars ja no els fa por consumir ni a les empreses invertir, perquè tant els uns com les altres tenen plena confiança en el futur del país”.

El conseller també ha volgut posar en valor que “l’increment intertrimestral del PIB ha estat del 3,9% i la previsió de creixement per aquest any i el que ve, al voltant d’un 6,4% anual. Molt probablement, si no hi ha cap daltabaix, l’any vinent ja assolirem uns nivells de PIB equivalents als que teníem el 2019”.

Jaume Giró ha basat la seva intervenció en dos eixos. En primer lloc, ha argumentat que la situació a Catalunya és la pròpia d’un país desenvolupat, amb un estat del benestar ampli i madur, i amb un teixit empresarial emprenedor, arrelat al territori i generador de riquesa. I en segon lloc, ha explicat que “el sobiranisme a Catalunya no ha provocat cap daltabaix en l’economia del país”. Més aviat al contrari, ha afegit: “des de l’any 2010 els governs de la Generalitat han demostrat amb escreix la seva competència i responsabilitat en l’àmbit de l’economia, al mateix temps que el seu compromís en l’àmbit de la política”.

La comparació amb Madrid

Giró ha afirmat que Catalunya compta amb una creació neta de societats mercantils superior que la comunitat de Madrid, segons dades de l’INE. “Només tenint en compte els vuit primers mesos de l’any, a Catalunya hi ha 12.322 empreses més que les que hi havia en tancar l’any passat. A Madrid, en canvi, el saldo és d’11.761 empreses més que al final del 2020. Per tant, el balanç net de creació d’empreses és favorable a Catalunya gairebé en 600 noves societats”, ha reblat.

Fuente: Govern de Catalunya