36 mesures per lluitar contra la crisi, prop de 4,8 milions €

36 mesures contra la crisi, prop de 4,8 milions €

Imprimir

El Ple Municipal de Viladecans, celebrat ahir, 25 de març, per via telemàtica, va aprovar la reedició del Pla de Reactivació

Local (PRL) per afrontar les conseqüències de la crisi sanitària, econòmica i social provocada per la pandèmia de la COVID-19 a Viladecans. El PRL 2021 recull 36 mesures que aplicarà l’administració municipal des de l’abril fins al final de l’any, centrades en el foment de l’activitat econòmica i el reforç de l’atenció de les situacions de vulnerabilitat social. El Pla de Reactivació Local va comptar amb els vots favorables dels partits de l’equip de govern (PSC i Comuns) i amb l’abstenció d’ERC, Ciutadans i Podem.

Mitjançant el PRL 2021, l’Ajuntament de Viladecans destinarà 4.789.262 milions d’euros a fer front a la greu situació que estem vivint i, per aquest motiu d’excepcionalitat, aquestes partides no provindran dels pressupostos ordinaris municipals de 2021. El finançament prové majoritàriament dels romanents de tresoreria del pressupost de 2020. El document s’ha construït amb la implicació de tots els grups polítics del Consistori representats pels seus portaveus en un grup de treball específic. Les propostes han estat tractades també amb representants de diferents agents de la ciutat, a través de diferents taules de treball sectorial i transversal.

Tres han estat les taules que han tractat el tema de l’emergència econòmica (per a la reactivació de la restauració, del comerç i de les pimes i autònoms) i una per a afrontar la situació de les entitats i l’emergència social. Han participat membres de les entitats econòmiques (Xarxa Comercial, Gremi d’Hostaleria, Club d’Empresaris, PIMEC i pimes no associades) i s’ha treballat de manera transversal amb entitats i agents socials per fixar els continguts de les propostes destinades específicament a afrontar problemes socials. Finalment, les 36 mesures del PRL 2021 es traslladen als consells participatius de la ciutat (Consell Econòmic i Social celebrat al mes de març, i es presentarà als Consell d’Educació i Consell Social al mes d’abril) i essent aprovades pel Ple Municipal de març.

Dins del marc econòmic, algunes de les mesures concretes a destacar són els ajuts directes a l’hostaleria i empreses per donar suport a la supervivència dels negocis, dotada amb gairebé un milió d’euros, mesura que se suma a l’eliminació de la taxa d’ocupació per a les terrasses de bars i restaurants durant l’exercici 2021, el canvi del calendari fiscal per allargar i fer més flexibles els pagaments, la creació de programes específics d'ajuts a la contractació, programes específics per a la mentoria i formació i de consolidació d'eines online, orientats a la digitalització, així com l’enfortiment de tots els programes municipals contra l’atur, especialment els adreçats als col·lectius més vulnerables.

Des del punt de vista social, el PRL 2021 servirà per donar un suport especial a persones en situació de vulnerabilitat, que no puguin cobrir les necessitats bàsiques, i per ajudar al pagament d’estudis o de lloguers. També es farà una tasca de prevenció de la pobresa energètica i de lluita contra la solitud de les persones i d’ajut a les que tenen diversitat funcional. Es treballarà perquè tothom –entitats i ciutadania– puguin accedir a la digitalització i als estudis via telemàtica en tot moment. Així mateix, facilitarà perquè professionals puguin fer tasques d’acompanyament a la població en situacions psicosocials vulnerables derivades de la pandèmia i facilitarà que es doni suport emocional a qui ho necessiti, en especial als col·lectius més vulnerables (Gent gran, dones, LGTBI...).

La cultura, el món associatiu, l’esport i els joves també formen part dels objectius del PRL 2021. Es destinaran ajuts i subvencions extraordinàries a entitats, i es treballarà per a la normalització dels cicles festius i esdeveniments culturals. Es destinaran ajudes directes a les entitats.

El Pla de Reactivació Local també englobarà les tasques de lluita contra la pandèmia, com són les accions de conscienciació sanitària i comunitària, tot reforçant, entre d’altres, el cos d’agents cíviques, el reforçament del dispositiu de neteja i desinfecció de l’espai públic, i la posada a disposició de la Generalitat dels equipaments i serveis municipals que calguin per atendre les necessitats sanitàries específiques. Es redactarà i posarà en marxa el pla local de Salut Mental.

Nova manera de planificar el futur

Amb la reedició del Pla de Reactivació Local, l’Ajuntament de Viladecans marca una nova manera de fixar els plans generals de ciutat, treballant amb dues mirades. Una mirada llarga es concreta en els treballs ja engegats per establir l’Estratègia Viladecans 2030 i Agenda Urbana Local. La mirada curta es visibilitza en els Plans de Reactivació Anual, que incorporin mesures concretes en resposta a situacions generades o agreujades amb la pandèmia.

El PRL 2021 manté els seus compromisos estratègics amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible per tal d’assumir-los i abordar, amb responsabilitat i eficàcia, els grans reptes globals de futur. A més, posa l’accent en els públics objectius als quals van adreçades les mesures aprovades, per tal de posar al centre de la gestió pública a la ciutadania de Viladecans en totes i cada una de les seves possibles formes d’expressió.

Concretament, s’han identificat 8 públics objectius que serveixen de fil conductor del document, per tal dotar-lo de la màxima eficàcia i transparència. La versió digital del document està conceptualitzada per tal de facilitar la recerca de les mesures per públics als quals aquestes van adreçades.

Fuente: Ajuntament de Viladecans