La Policia Municipal de Gavà fa 100 anys

La Policia Municipal de Gavà fa 100 anys

Imprimir

La Policia Municipal de Gavà fa 100 anys. L'1 de maig de 1924 l'Ajuntament de Gavà va nomenar el primer Guàrdia Municipal, Baudilio Pugés. Anteriorment, hi ha constància de vigilants municipals, agutzils i serens, encarregats tots ells de mantenir la seguretat a la població i de fer complir les ordenances. Baudilio Pugés s'hi va estar nou mesos en el càrrec,

lluint un uniforme, donació del mecenes Salvador Lluch, propietari de la Torre Lluc, davant la delicada situació de les finances municipals del moment.

La Policia Municipal va ser unipersonal fins ben entrada la dècada dels anys 40. A partir d'aleshores, es van anar sumant nous agents. No va ser fins al 1982, quan la Policia Municipal va incorporar la primera dona: l'agent Rosario Nadales.

100 anys al servei de Gavà

En el seu segle d'història, la Policia Municipal ha donat resposta immediata i eficaç a les demandes de la ciutadania. Així ho ha destacat l’alcaldessa Gemma Badia, que ha afirmat que “100 anys després podem veure com hem evolucionat, com hem millorat i ens hem adaptat a tots els temps, a la modernitat i a les noves formes de gestió per millorar la seguretat que oferim a la ciutadania, sempre amb la mateixa vocació de servei públic”.

Una adaptació que s'ha traduït en un constant creixement dels recursos humans i materials, i l'ampliació dels serveis, posant especialment l’accent en la proximitat i l'eficàcia. Entre ells, el servei de platges, la policia de barri, la Unitat d'Intervenció Socioeducativa, l'app de seguretat ciutadana i, en els dos últims anys, els FURA –agents de paisà de mossos i policia municipal-, la Unitat de les Tecnologies de la Informació, i el Servei d'Atenció a la Ciutadania i Civisme, junt amb la recentment posada en marxa d'un sistema de videovigilància d'última generació.

Un ampli programa commemoratiu i solidari

La commemoració del Centenari es durà a terme durant tot el 2024 mitjançant un extens programa d'activitats, impulsades i coordinades per una comissió creada per l'ocasió en el si de la Policia Municipal.

Per aquesta efemèride s'ha dissenyat el logotip del Centenari, que serà visible en els vehicles i comunicacions policials, i en tots els actes commemoratius.

Per a l’alcaldessa, “El Centenari serà una bona ocasió per obrir la porta de la Prefectura a la ciutadania, perquè puguin conèixer tot allò que hi ha dins i què fem en un equipament que, per motius de seguretat, és un gran desconegut. Perquè darrere l’autoritat que representa la Policia Municipal hi ha persones, que fan una tasca seria, responsable per protegir-nos”.

En aquest mateix sentit ha fet una crida a la Unitat Socioeducativa perquè “atreguin nens i nenes a què participin dels actes commemoratius, perquè els més petits són els primers que han d’entendre que som una policia de proximitat, que som la referència de la seva seguretat, més enllà de la persona que multa o detén delinqüents”.

La programació arrenca aquesta mateixa setmana, amb una visita guiada a la comissaria per a la gent gran. Aquesta activitat es repetirà les últimes setmanes d'abril, octubre i novembre.

La ja tradicional presència de la Policia Municipal a la Fira d'Espàrrecs serà enguany més visible, amb una nova ubicació al recinte firal.

El Centenari de la Policia Municipal tindrà el seu moment central a mitjan maig. En primer lloc, el 17 de maig, amb un acte institucional. I el diumenge 19 de maig amb una mostra de seguretat, oberta a la ciutadania que tindrà lloc a la plaça Balmes i comptarà amb la participació de diferents serveis i cossos de seguretat.

Ja al mes de juny s'inaugurarà una exposició amb fotografies, uniformes i vehicles policials històrics.

L’inspector en cap de la Policia Municipal, Pere Rivas, ha destacat que el Centenari té dos eixos fonamentals, “per una banda, acostar el cos a la ciutadania per a la qual treballem i, per altra banda, la solidaritat”. Aquesta darrera serà molt present, de la mà d'una bicicletada el mes de juny en el marc de la Festa Major, una caminada el 15 de setembre, i un dinar obert a tota la ciutadania al novembre que servirà per tancar els actes commemoratius.

Tots els diners recaptats en aquestes activitats es destinaran al projecte "El cor de la Guttmann", per a la rehabilitació del gimnàs de l'hospital de neurorehabilitació destinat a la recuperació de persones que han patit, sobretot, accidents de trànsit. La responsable de mecenatge de la institució, Carol Mendoza, s’ha mostrat agraïda per aquest gest i ha animat la Policia Municipal “a continuar amb aquest esperit ajudant a aquestes persones que tant ho necessiten per recuperar la seva autonomia i el cicle vital que tenien abans de l’accident”.