La seguretat continua millorant a Gavà: menys delictes i més detencions

La seguretat continua millorant a Gavà: menys delictes i més detencions

Imprimir

L’alcaldessa Gemma Badia ha presidit avui la Junta Local de Seguretat de Gavà. A la reunió amb els responsables dels cossos de seguretat que operen al municipi, entre ells el comissari en cap de Mossos d’Esquadra, Eduard Sallent, s’ha constatat l’evolució positiva de la seguretat a Gavà i la bona coordinació entre les diferents forces policials. La Junta també ha comptat amb la presència de la subdelegada del Govern a Catalunya, Josefa Beltran.

El 2023 s’ha tancat amb un descens en les infraccions penals respecte a l’any anterior. L’alcaldessa, Gemma Badia, ha remarcat que “es confirma la tendència analitzada a l’anterior sessió, i la consolidació de Gavà com una ciutat segura, amb unes dades registrades notablement inferiors als índexs de la regió metropolitana i del conjunt de Catalunya, que ens empenyen a continuar millorant”.

Així ho ha posat també de manifest el Comissari en Cap de Mossos, Eduard Sallent: “Gavà sempre ha estat un municipi molt segur i les dades de 2023 són excepcionalment bones. Està 7 punts per sota de la taxa per mil habitants de la regió metropolitana sud i 20 punts per sota del global del país, i per tant és una ciutat on la seguretat funciona i funciona bé”, ha afirmat. Sallent també ha assegurat que “des de Mossos d’Esquadra continuarem invertint en els recursos necessaris per prestar el millor servei a la ciutadania de Gavà, reforçant comandaments i garantint una plantilla suficient que doni resposta a les necessitats del municipi”.

Tant l’alcaldessa com el cap de Mossos han coincidit a assenyalar que darrere d’aquesta bona evolució de la seguretat hi ha l’esforç en la tecnificació dels recursos, que s’ha traduït, per exemple, en la instal·lació d’un sistema de videovigilància d’última generació, i la bona col·laboració entre els diferents cossos de seguretat. 

Menys robatoris amb força

La xifra de delictes contra el patrimoni, que continuen sent el gruix dels fets penals, es manté estable. Les principals tipologies segueixen sent els furts i les estafes, que sumen un 64% dels casos. 

Destaca la davallada global en els robatoris amb força, d’un 24%, motivada en gran part per la reducció dels robatoris amb força als establiments en gairebé el 50%, i dels robatoris a l’interior de vehicle en un 33%.

Els robatoris amb violència i/o intimidació segueixen també a la baixa, amb una disminució de prop del 28%. El 2023 no es va registrar cap delicte d’aquest tipus en domicilis, i en establiments es van reduir prop del 55%. 

Altres tipologies delictives també experimenten un descens. És el cas dels delictes contra la seguretat viària i de les infraccions administratives, amb baixades entorn del 3%, mentre que les denúncies de trànsit baixen un 10%. 

Quant a les ocupacions il·legals, la ràpida intervenció en el moment dels fets i la bona gestió dels casos han permès que més del 80% hagin quedat en temptativa (59). Només se n’han consumat 13, la xifra més baixa des de 2015.

Més detencions i casos resolts

La Junta Local de Seguretat també ha constatat l’eficàcia de l’actuació policial a la ciutat i el bon nivell d’aquest servei. 

El 2023, el nombre de detencions ha registrat un increment del 9,6% respecte a 2022.  Destaca el paper de la Policia Municipal, que ha realitzat el 22% de les detencions, un 7% més que l’any anterior.