El Pressupost Municipal de Sant Boi prioritza els serveis a les persones i la millora de l'espai públic i els equipaments

Sant Boi prioritza els serveis a les persones i la millora de l'espai públic i els equipaments

Imprimir

El Pressupost de l'Ajuntament de Sant Boi per a l'any 2024 ascendeix a 106,4 milions d'euros (126 si hi sumem les empreses municipals). Aquesta xifra suposa un increment del 2,4% respecte a l'actual exercici econòmic.

Sant Boi tindrà uns comptes equilibrats, que prenen com a referència els quatre eixos de l'Agenda Urbana Local: Reactivació social; Territori, model de ciutat i prosperitat; Ciutat sostenible, saludable, resilient i segura, i Digitalització i governança.

El Ple municipal ha aprovat els comptes de l'any vinent aquest dijous, dia 21 de desembre, amb els vots favorables dels grups municipals del PSC i Sant Boi en Comú Podem. El principal partit de l'oposició, ERC, i el Partit Popular han optat per l'abstenció, mentre que només Vox hi ha votat en contra.

Sostenibilitat, transició energètica, digitalització, millora de l'espai públic, verd urbà, neteja, seguretat, habitatge, sectors econòmics emergents, promoció de la igualtat, ciutat cuidadora, adolescència, gent gran i persones vulnerables són alguns dels termes que defineixen les principals prioritats del pressupost de l'any vinent.

Més ingressos externs

Per donar resposta a aquestes prioritats, els comptes municipals podran comptar amb un augment de 6,2 milions d'euros en les aportacions rebudes des d'altres administracions. Més de la meitat (3,5 milions) procedeixen d'una notable pujada en la participació del municipi en els ingressos de l'Estat; també, de transferències de diferents ministeris, de la Diputació de Barcelona i de l'AMB.

Estalvi en la factura energètica

L'Ajuntament disposarà també de més diners perquè enguany gastarà 850.000 euros menys en consums energètics, gràcies a una reducció dels costos i a l'impacte de diverses actuacions de millora de l'eficiència energètica.

Grans prioritats de despesa

El Pressupost Municipal destina 48 milions d'euros a polítiques de serveis a les persones (45 euros de cada 100) i 31 milions d'euros a la neteja i la millora de l'espai públic i de l'entorn natural (28 de cada 100 euros).

Serveis a les persones

La cura de les persones serà un any més al centre de l'agenda política i pressupostària de Sant Boi, amb l'objectiu que ningú quedi enrere. La quantitat destinada als serveis d'atenció domiciliària de les persones dependents (gent gran i persones amb discapacitat) ascendeix a 3,5 milions d'euros i es destina 1 milió d'euros a atendre les necessitats de les famílies en situació de vulnerabilitat econòmica. L'Ajuntament prioritza les polítiques relacionades amb les necessitats de cada etapa del cicle vital (especialment, en relació amb l'adolescència i amb la lluita contra l'edatisme i la soledat no desitjada de la gent gran), el manteniment del suport a les entitats ciutadanes (esportives, culturals, socials..) i les partides destinades a ajudes i beques (com les beques per a joves o els ajuts en l'àmbit de l'habitatge).

Neteja de l'espai públic i verd urbà

La neteja viària és una de les partides econòmiques de major import (3,7 milions). A més, la principal variació respecte a l'any passat en l'apartat de despeses del pressupost és un sensible increment dels esforços econòmics destinats al manteniment dels elements del verd urbà (+1,2 milions), la recollida de residus i les àrees de jocs infantils

Inversions per seguir transformant Sant Boi

Gràcies a política d'aliances amb altres administracions, l'Ajuntament manté un alt nivell d'inversió en projectes de millora de la ciutat. S'hi destinen 15,5 milions d'euros. Entre les inversions més destacades hi ha les que permetran dur a terme millores de transformació de l'espai públic com la reurbanització del carrer Mossén Jacint Verdaguer, l'execució dels projectes estratègics Sant Boi Respira més Verd (verd urbà) i Sant Boi Circular (recollida de residus) o la millora d'equipaments esportius, culturals, cívics i educatius. Tot i que no consta al Pressupost Municipal, cal destacar que durant 2024 l'AMB preveu l'execució a Sant Boi del projecte de reurbanització del carrer de Balmes, amb un cost de 3 milions d'euros.

Llista de les principals inversions

Canvi i millora del sistema de recollida de residus (Projecte Sant Boi Circular): 4,5 milions

Millora de zones verdes, places, parcs i entorn natural (Projecte Sant Boi Respira més Verd): 2,5 milions

Millores en equipaments esportius, culturals, cívics i educatius: 2,4 milions

Reurbanització del carrer de Mossèn Jacint Verdaguer: 1,7 milions (Next Generation UE)

Digitalització: aplicacions i material informàtic: 464.000 euros

Reurbanització de la plaça Mercè Rodoreda (fase 2): 260.000 euros

Millora de la plaça Generalitat: 205.000 euros

Accessibilitat i repavimentació de carrers: 200.000 euros

Urbanització del carrer Bonaventura Calopa: 180.000 euros

Condicionament del passatge Gàter: 146.000 euros

Ambientalització de la flota de vehicles municipals: 200.000 euros

Reurbanització del carrer de Balmes: 3 milions (Pressupost AMB)

Digitalització

Una altra prioritat és avançar en la transformació digital mitjançant la consolidació del Pla municipal de digitalització. S'hi destina una aportació global d'1,5 milions d'euros per a la dotació d'infraestructures i equipament informàtic i l'impuls de nous projectes socials contra la bretxa digital.

Endeutament

L'Ajuntament de Sant Boi mantindrà un nivell d'endeutament baix gràcies a una situació sanejada de les arques municipals. Segons les previsions, el rati de deute viu se situarà a finals de l'any vinent al voltant del 16%, quan la normativa vigent fixa el límit en un 75%.