68 milions d’euros per millorar la qualitat dels  serveis públics i avançar en la transformació de  Gavà

68 milions d’euros per millorar la qualitat dels serveis públics i avançar en la transformació de Gavà

Imprimir

El Ple Municipal ha aprovat el pressupost de l’Ajuntament de  Gavà per a 2024. Es tracta d’un pressupost expansiu, amb 7 milions més  que el de l’actual exercici. Se situa en 67.936.780 euros, amb un increment de  l’11,31%, i permetrà respondre amb més recursos a les necessitats de la  ciutat i dels veïns i veïnes.  

Els comptes també recullen la voluntat de seguir transformant Gavà per  crear noves oportunitats amb el segell de la sostenibilitat, tret fonamental del  model de ciutat i que defineix l’Agenda Urbana Gavà 2030.  

El pressupost posa l’accent en els serveis i inversions que han de garantir el  millor funcionament de la ciutat, la convivència i la seguretat a l’espai públic, en definitiva a millorar la qualitat de vida als barris. El capítol d’inversions directes  assoleix una xifra de 4,5 milions d’euros. 

També es prioritzen les polítiques adreçades a les persones, aquelles que  generen igualtat i cohesió social, i en més i millors equipaments al seu abast. I  es persisteix en el foment de l’activitat econòmica, l’ocupació i el comerç, així  com en les polítiques per millorar l’accés a l’habitatge. 

Els comptes han comptat amb el suport dels grups del Govern Municipal - PSC  i Junts per Gavà- i d’ERC, fruit de l’acord polític subscrit ahir. Per la seva  banda, En Comú Podem Gavà s’ha abstingut i PP i Vox han votat en contra. 

UN PRESSUPOST PER A LES PERSONES 

El pressupost de 2024 incideix en el component social, destinant el 29%  de la despesa a les polítiques adreçades als serveis a les persones. 

L’àmbit d’Esports, Educació, Cultura, Igualtat i Relacions amb la  Ciutadania ascendeix a prop de 4,5 milions d’euros, en experimentar un  increment del 14,6%. 

Prop d’1 milió d’euros es destinen a Educació, Joventut i Drets Humans. En l’àmbit educatiu, destaquen els més de 300.000 euros per a beques i suport  a projectes escolars. Cal afegir la dotació de prop d’1 milió d’euros per a  les inversions de millora de les escoles públiques que cada estiu executa  l’Ajuntament, la instal·lació de plaques fotovoltaiques i el manteniment ordinari. 

Es manté el ferm compromís amb les polítiques feministes, amb un  pressupost de prop de 270.000 euros. Una partida que permetrà l’elaboració  del nou Pla d’Igualtat, i la implementació del nou Pla per a la diversitat afectiva,  sexual i de gènere. 

El pressupost de Cultura, Patrimoni i gestió d’Equipaments puja a 1 milió  d’euros. Una dotació per impulsar les accions previstes al Pla Estratègic  d’Acció Cultural. Tindrà especial rellevància la rehabilitació i creació del nou  Centre Cultural. 

En l’àmbit esportiu, i amb l’objectiu d’assolir la màxima qualitat dels serveis  oferts a la ciutadania, i que aquests arribin al màxim de persones usuàries, el  pressupost s’incrementa en prop del 15%, amb un import d’1,2 milions  d’euros.

A banda de la millora contínua de les instal·lacions, la consolidació de  suport a l’esport escolar, inclusió i femení, es destina una partida important  a treballar en la construcció de nous equipaments, com el Centre de Mar, la  ciutat esportiva de Can Torelló i les Massotes.  

També es contempla la finalització de la reforma de Can Torelló i la millora  del poliesportiu Jacme March, intervencions que suposaran una inversió de  més de 2,3 milions d’euros per millorar l’accessibilitat i l’eficiència energètica  amb una clara aposta per les energies renovables. 

El pressupost d’Acció Social i Salut Pública supera els 3 milions d’euros,  amb un increment del 17%. Aquesta partida permet reforçar les polítiques i  serveis d’atenció a la infància, amb la posada en marxa del servei  d’intervenció socioeducativa, adreçat a nens i joves de 0 a 18 anys i a les  seves famílies. També la cura de persones grans o en situació de  dependència, que incrementa la dotació en un 23% per ampliar els serveis  d’atenció a domicili. 

L’atenció de persones amb discapacitat i la salut mental també  s’evidencien com una prioritat, amb un increment del 15%, així com el suport  a les persones més vulnerables econòmicament i socialment. 

Quant a la salut pública, es mantindrà la col·laboració institucional i l’exigència  per millorar l’atenció primària, que farà un salt qualitatiu amb el tercer CAP, les  obres del qual començaran en 2024. 

BARRIS DE MÉS QUALITAT, AMB MÉS EQUIPAMENTS I SEGURS 

El pressupost incrementa la capacitat del conjunt de serveis i inversions  destinades al funcionament, la convivència i la seguretat a l’espai públic, en definitiva a millorar la qualitat de vida dels barris. 

Així, al manteniment i millora de la ciutat es destina el 23% de la despesa,  concretament 21,3 milions d’euros, en registrar-se un augment del 16%. 

Per millorar la qualitat de l’espai públic, s’executaran les actuacions prioritzades  per la ciutadania en el programa Junts Fem Barri, i tirarà endavant la reforma  de l’avinguda Eramprunyà, juntament amb altres intervencions  transformadores als carrers de Santa Teresa i Tresols, Fortià Casanovas i  Vandellòs. També destaca la remodelació integral de les escales  mecàniques de can Tintorer.

Pel que fa a equipaments, el 2024, i a banda de les intervencions en  instal·lacions esportives i centres educatius, s’enllestirà l’ampliació del  Cementiri municipal, així com l’habilitació d’un nou estacionament amb 105  places. També es treballarà en la nova Piscina Pública de ca n’Horta. 

El pressupost de 2024 reforça els serveis de neteja viària i de recollida de  residus, a càrrec de l’empresa municipal PRESEC, que compta amb un  pressupost de 12,2 milions d’euros, amb un increment del 7,6%.  

Es consolida el Pla Intensiu de Neteja i el seu increment durant els mesos  d’estiu. També els serveis de recollida de residus, amb la modificació del  porta a porta a l’Illa de vianants, i l’ampliació de la recollida de residus  comercials a l’av. Diagonal i del c. Sant Lluís, per als quals s’adquirirà un nou  camió bicompartimentat.  

La mobilitat sostenible afronta nous reptes, amb la creació de la zona verda  i l’ampliació de la zona taronja a Gavà Mar, i la implementació de les  Zones de Baixes Emissions. També s’augmentarà l’oferta de places  d’aparcament, i es consolidarà la xarxa de vies ciclistes. 

La seguretat ciutadana suposa el 9% del pressupost. S’inverteix en  l’entrada en funcionament de les càmeres de seguretat, en l’ampliació i  promoció de la plantilla de la Policia Municipal, i la renovació del parc Mòbil.  També s’avançarà en la creació d’un nou espai per habilitar una base  d’operacions a Gavà Mar. A més, coincidint amb el Centenari de la Policia  Municipal es programaran diferents activitats commemoratives. 

PROJECTES DE TRANSFORMACIÓ URBANA I HABITATGE I DE  PROMOCIO ECONÒMICA 

Els comptes municipals també s’orienten a projectes de futur per crear noves  oportunitats sota el paraigua de l’Agenda Gavà 2030 i els Objectius de  Desenvolupament Sostenible. Projectes que representen el 5% del pressupost i  que passen per crear un entorn urbà equilibrat i resilient, garantint la  regeneració de la ciutat construïda i un creixement ordenat, progressiu i  respectuós amb el medi ambient. 

Des de l’Àmbit de Planificació Territorial, una de les prioritats serà donar un  impuls decidit a la creació d’habitatge assequible, ja sigui habitatge protegit o  allotjaments dotacionals.

També es reforçaran els treballs destinats a la revitalització de l’entorn del  Centre Cultural i de la Casa de les Famílies, i a la regeneració i  transformació urbana, amb un impuls de l’Espai Roca, dels sectors Resíntex i  Quintela, així com de les Parets i Massotes, en l’entorn del centre comercial  Barnasud.  

A més, també es garantirà un creixement progressiu de la ciutat, preservant  els espais naturals, posant-los a l'abast de tothom i creant àrees d'activitat  econòmica de nova generació. Es treballarà en el desenvolupament dels  sectors dels Joncs, can Torelló i la Marinada. 

Les polítiques de desenvolupament econòmic sostenible suposen el 6% de  la despesa. El pressupost s’incrementa en un 11% respecte a 2023 amb una  partida de 952.351 euros. En aquest àmbit, cal tenir en compte que moltes de  les actuacions venen subvencionades per altres administracions  supramunicipals. 

Els eixos d’intervenció se centren a promoure la creació d’ocupació i  l’emprenedoria; a donar suport al teixit empresarial, comercial i agrícola, i  a continuar impulsant l’economia circular, la innovació i la projecció  internacional de la ciutat. També es dota la Unió de Cooperadors d’un  pressupost propi per consolidar i ampliar activitats de serveis que en el primer  any de vida han comptat amb més de 12.000 participants. 

SERVEIS GENERALS 

Els serveis generals representen el 21% de la despesa. Les relacionades  amb el personal s’incrementen un 6% per garantir els increments salarials  legalment previstos, i reforçar departaments que ofereixen un servei  directe a la ciutadania.  

Així mateix, les despeses en béns i serveis augmenten un 4%. També  s’incrementen les subvencions a entitats i els ajuts a la ciutadania, i el  finançament dels serveis que presten les empreses municipals, amb un  increment del 5,6%. 

Desglossem a continuació la distribució del pressupost: 

TOTAL: 67.936.780 euros 

REBAIXA DEL DEUTE 

Els comptes de 2024 permeten continuar amb la reducció del deute municipal,  que se situarà en 16.705.000 euros. La ràtio legal d’endeutament es redueix en  4 punts, passant de 29,90% l’any 2023 a un 25,96% l’any 2024, molt lluny del  límit del 110% que estableix la Llei d’Hisendes Locals.

El pressupost presenta una situació d’equilibri entre les despeses corrents i  els ingressos corrents, i això fa que la capacitat d’estalvi sigui positiva.  Pel que fa als ingressos, s’ha procedit a una actualització d’impostos i taxes  municipals que han servit per anivellar les pèrdues d’ingressos d’aquests  darrers anys que han estat congelats. 

L’increment més significatiu, d’un 30%, prové de transferències i  subvencions d’altres administracions. La partida més significativa és la  participació de tributs de l’Estat, preveu un increment global del 20%. 

EL PRESSUPOST PER ÀMBITS DE GESTIÓ 

ACCIÓ SOCIAL I SALUT PÚBLICA 

✔ Increment de les polítiques al servei de les persones 

✔ Salut pública 

EDUCACIÓ, CULTURA, IGUALTAT, ESPORTS I RELACIONS  AMB LA CIUTADANIA  

✔ L’educació, la joventut i els drets humans, pilars fonamentals  

✔ Més recursos per fomentar la cultura i la preservació del patrimoni  local 

✔ Continua l’aposta de forma ferma en la potenciació de la pràctica  esportiva i l´activitat física per a tota la ciutadania. 

✔ Relacions amb la ciutadania, que inclou participació ciutadania i serveis  informàtics. 

ESPAI PÚBLIC, QUALITAT DELS BARRIS I MEDI AMBIENT ✔ Millora dels equipaments per fer-los més confortables i sostenibles 

✔ Espai públic de qualitat  

A través de l’empresa municipal PRESEC es garanteix el manteniment i  neteja de l’espai públic i els equipaments, així com la senyalització viària i el  muntatge d’infraestructures per a la celebració d’activitats.

Principals actuacions: 

✔ Protecció Civil, ADF i platges 

✔ Mobilitat sostenible, segura i activa 

✔ Seguretat Ciutadana 

DESENVOLUPAMENT ECONÒMIC SOSTENIBLE 

✔ Empresa, ocupació i noves economies 

✔ Comerç, Turisme i Fires 

✔ Fira d’Espàrrecs 

✔ Oficina de Desenvolupament Sostenible, Innovació i  Internacionalització.  

L’Oficina ODS Innova aplega tots els projectes vinculats amb la innovació,  l’agenda urbana, l’aplicació transversal dels ODS, així com l’estratègia  internacional de la ciutat, la participació en xarxes, la recerca de  finançament i la gestió de programes europeus. 

PLANIFICACIÓ TERRITORIAL  

Aquest àmbit té com a línies estratègiques l’atenció a temes com l’habitatge  assequible, la regeneració urbana i la planificació territorial per millorar la  qualitat de vida de la ciutadania i generar noves oportunitats.