La Policia Local distingeix 37 agents i sis civils per la seva tasca en la millora de la seguretat i la convivència

La Policia Local distingeix 37 agents i sis civils per la seva tasca en la millora de la seguretat i la convivència

Imprimir

L'Ajuntament de Viladecans ha celebrat el dia del Patró de la Policia Local amb el lliurament de reconeixements a agents policials, treballadors municipals

i persones civils, per la seva contribució a la millora de la seguretat i la convivència al municipi. En una senzilla cerimònia a l'equipament de Can Batllori, 43 persones han rebut la felicitació oficial. L'acte ha estat presidit per l'alcalde Carles Ruiz i el tinent d'alcalde d'Espai Públic i del Servei de Seguretat i Convivència, Anselmo Sánchez, i han estat presents representants de totes les policies amb competències al territori (Mossos d'Esquadra, Policia Nacional i Guàrdia Civil), representants veïnals i de grups polítics municipals i diverses entitats de la ciutat. El públic ha estat format preferentment per agents policials, amb la presència de més de setanta.

Trenta-set dels reconeguts han estat policies (trenta-un agents de la Policia Local i sis Mossos d’Esquadra). Entre les accions més destacades hi ha l'atenció providencial d'una persona infartada, l'ajut a una embarassada que es trobava de part al carrer, la localització d'una persona gran desapareguda, l'impediment de dos suïcidis, la interrupció d'una baralla violenta en què hi havia armes, la detenció de dos agressors a policies, una persecució d'un cotxe robat amb èxit o la ràpida extinció d'un incendi en un habitatge.

Els civils que han rebut l'agraïment municipal han estat sis; quatre són treballadors municipals que han desenvolupat la seva feina més enllà de les seves obligacions, ajudant voluntàriament a la millora del servei policial. Els altres dos són ciutadans que van col·laborar de manera important i desinteressada en actuacions policials.

Descens dels delictes

Les intervencions policials han ajudat al fet que, durant el 2023, s'estigui produint un descens de delictes respecte de l'any anterior. Dades oficials del Ministeri de l'Interior assenyalen que, durant els primers tres mesos d'enguany, es va produir un descens d'un 12 % de la criminalitat, destacant la disminució dels furts, en un 22,9 %, i els robatoris amb força a domicilis o establiments, que va baixar en un 19,5 %.

L'alcalde Carles Ruiz, en la seva intervenció, ha destacat aquestes xifres i ha felicitar tant a la Policia Local com a la resta de cossos policials. "Aquestes dades ajuden a confirmar el que ja sabíem: que Viladecans és una de les ciutats més segures de l'entorn metropolità", va afirmar. L'alcalde va subratllar també la importància de la feina conjunta que estan fent els municipis de l'àrea metropolitana per modernitzar i unificar el model de seguretat i convivència. "El desenvolupament d'eines digitals de col·laboració entre totes les policies i amb la ciutadania, com les aplicacions en els mòbils per a la comunicació immediata, ens ajudarà a millorar encara més les xifres de delictes", va explicar.

Digitalització completa

Carles Ruiz també va expressar la confiança i orgull que l'Ajuntament té en la seva Policia Local, "al punt que ha estat el primer servei municipal en completar la digitalització de tots els processos administratius i sistemes relacionals i de comunicació". La transformació digital de la Policia Local ha passat pel canvi de programari policial, que ha passat de Gespol a Drag, i la incorporació de noves eines tecnològiques per ser més eficients i fer una transició cap a un model totalment digital, sense consumir paper. En aquest sentit, els agents ja tenen un telèfon mòbil corporatiu i disposen de tauletes i impressores que s'assignen a les patrulles a l'inici del servei.

Nou servei de presentació de denúncies

Anselmo Sánchez, tinent d'alcalde d'Espai Públic i del Servei de Seguretat i Convivència, ha destacat el bon funcionament de la recepció de denúncies, el nou servei iniciat aquest any que "ha estat molt ben rebut per la ciutadania". Durant el 2023 s'han recollit prop de 350 denúncies i s'han obert més de 520 diligències. Sánchez també ha anunciat que aviat estarà enllestida, a més, la Carta de Serveis a la Ciutadania. Aquest document recollirà els compromisos que la Policia Local assumeix davant de la ciutadania, facilitarà informació sobre les principals característiques del servei i indicarà els drets i deures de les persones que l'utilitzin. "Una carta de serveis implica una sistemàtica de gestió i seguiment dels compromisos adquirits, contribuint a impulsar una cultura de millora contínua", ha explicat.

Sánchez també ha valorat la renovació del parc mòbil policial que s'està fent, ja que l'Ajuntament ha adquirit una furgoneta polivalent elèctrica, tres cotxes nous híbrids i dues motocicletes elèctriques polivalents. També ha explicat que s'estan actualitzant els uniformes policials seguint l'estàndard europeu.