Eficiència energètica a la via pública i als equipaments municipals

Eficiència energética a la via pública i als equipaments municipals

Imprimir

La renovació de 6.295 punts de llum amb tecnologia LED arriba a la  recta final. El

Centre de Serveis a  l’Empresa incorpora plaques fotovoltaiques que  es destinarà a l’autoconsum elèctric  

L’Ajuntament de Gavà reforça el seu compromís amb la lluita contra el canvi climàtic. A  la substitució de prop de 6.300 punts de llum de la via pública amb tecnologia LED, se  suma la instal·lació de 200 plaques fotovoltaiques a les cobertes del Centre de Serveis  a l’Empresa i magatzem de PRESEC. Unes intervencions que l’alcaldessa ha visitat  avui i que comportaran un important estalvi econòmic i energètic i una reducció de les  emissions de CO2.  

En aquest sentit l’alcaldessa de Gavà, Gemma Badia ha manifestat que “amb  aquestes actuacions donem un pas més en matèria d’estalvi energètic. Des de  l’Ajuntament continuarem treballant en aquesta línia amb l’objectiu de fer de  Gavà una ciutat sostenible i que aprofita les energies renovables”. Badia ha  remarcat que “es tracta d’unes mesures que suposaran un estalvi econòmic per  l’Ajuntament que revertirà també en tots els ciutadans i ciutadanes”.  

En relació al canvi d’enllumenat, l’alcaldessa ha manifestat que “amb la nova  llumeneres s’incrementa la qualitat dels carrers i la seguretat ciutadana. En  definitiva un benefici per tots els veïns i veïnes de Gavà”.  

Incorporació de tecnologia LED 

La renovació de l’enllumenat públic amb tecnologia LED arriba a la recta final amb la  substitució dels últims punts de llum a diferents carrers del nucli urbà. Acabats els 

treballs, s’hauran reposat 6.295 punts de llum a tots els barris de la ciutat i polígons  industrials. 

Aquesta intervenció permetrà un estalvi econòmic i energètic de prop de 280.000  euros i 2,7 milions de kWh anuals, així com una reducció de les emissions de CO2 en  891 tones l’any.  

Els treballs han comptat amb una inversió d’1.675.817 euros que quedarà amortitzada  en un període de sis anys. En termes energètics, el consum es reduirà prop del 70%.  

Més eficiència i menys contaminació 

La incorporació de la tecnologia LED implicarà renovar la totalitat de la llumenera, tant  des del punt de vista lumínic com elèctric. A banda de l’estalvi energètic fruit de  l’eficiència de la nova tecnologia, les noves llumeneres disposen d’òptiques més  eficients que eviten la dispersió de la llum. També permeten la regulació de flux  lumínic aleshores central de la nit, augmentant l’estalvi energètic total.  

Si bé la substitució de les llumeneres suposa el 61% del cost de l’actuació, aquesta  també contempla la implantació d’un sistema de supervisió i control de les  instal·lacions en l’àmbit energètic i d’avaries, i la remodelació i adaptació de les  instal·lacions elèctriques i mecàniques de l’enllumenat públic. Aquests darrers treballs  s’allargaran fins a finals d’any.  

Plaques fotovoltaiques al CSE i PRESEC 

En aquesta aposta per l’estalvi energètic s’inscriu la recent instal·lació d’un sistema  fotovoltaic a la coberta del Centre de Serveis a l’Empresa i del magatzem PRESEC.  Amb una inversió de més de 97.000 euros, s’hi han instal·lat 216 mòduls fotovoltaics,  que permetran un estalvi de 32.672 kg de CO2 anuals. 

L’electricitat generada servirà per a l’autoconsum dels equipaments municipals. A més,  es vendran els excedents d’electricitat que es puguin generar.

Aquest sistema no genera cap mena d’impacte negatiu al medi, ja que no hi ha  generació de residus, emissions de fums o gasos i, a més, està totalment integrada  arquitectònicament amb el mateix. 

La seva instal·lació s’emmarca en l’estratègia de transició energètica per complir amb  els objectius climàtics europeus i mundials. En aquest sentit, l’Ajuntament de Gavà,  amb el suport de l’AMB, treballa en la implantació de plaques fotovoltaiques a altres  equipaments municipals:  

✔ Escoles Jacme March, Salvador Lluc, Marcel·lí Moragas, Eramprunyà i Institut  Escola Gavà Mar 

✔ Nova Piscina Municipal 

✔ Casal de Can Tintorer. 

També s’ampliarà la superfície de coberta fotovoltaica a l’edifici de l’Ajuntament.

Fuente: Ajuntament de Gavà